Genetické inženýrství zkouší zmírnit lidem problémy s nepříjemnými potravinovými alergiemi.
Není příliš známé, že jablka mohou vyvolávat alergické reakce – obsahují totiž, stejně jako některé jiné druhy ovoce, bílkovinu velmi podobnou té, jaká se vyskytuje v pylu bříz a jež je alergenem.
Mezinárodnímu týmu vědců se v projektu ISAFRUIT, financovanému Evropskou unií, podařilo vyřadit v jabloni z činnosti gen, kteří řídí tvorbu dané bílkoviny, takže jablka z takto upravených stromů jsou pak bez ní.
Výzkumníci soudí, že by to mohla být vhodná cesta k tomu, aby se daly odstranit některé alergeny z potravin.
Potíž je v tom, že v Evropě není genetické inženýrství, pokud se mají jeho výsledky objevit na pultech obchodů, mezi obyvatelstvem vůbec v oblibě. V tomto případě sice nebyl do jablek v laboratoři vložen žádný cizí gen, pouze „vypnut“ jeden z vlastních genů, ale i tak se výzkumníci obávají, že jejich jablka spotřebitelé nepřijmou. Možná ani alergici.
Více informací o projektu (v angličtině) najdete zde.