Diabetici 2. typu lépe zhubnou po dvou jídlech denně, ne po šesti

IKEM přichází se závěrem studie, který převrací dosavadní doporučení.

V Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze zkoumali, co je pro diabetiky 2. typu lepší, když chtějí zhubnout. Šest menších porcí jídla denně, jak se pro ně doporučuje, nebo jen dvě?

Přišli s převratným zjištěním – prokázali, že velká snídaně a oběd mohou být pro diabetiky 2. typu prospěšnější než šest menších jídel během dne.

Zlepšení metabolických ukazatelů

Oba typy stravování vyzkoušeli na 54 diabeticích ve věku 30 až 70 let.

„Pacienti při obou režimech denně konzumovali stejný počet kalorií, jen jinak rozložený. Výsledky jsou ohromující. Bohatá snídaně a oběd měly mnohem pozitivnější účinek na tělesnou hmotnost, obsah tuku v játrech, hodnoty glykémie, inzulínovou senzitivitu a další faktory, než dieta rozdělená do šesti menších jídel,“ popisuje studii lékařka z Centra diabetologie IKEM MUDr. Hana Kahleová, Ph.D.

Dvě jídla denně vedla u diabetiků 2. typu k většímu váhovému úbytku i zvýšení citlivosti na inzulín a zlepšení dalších metabolických ukazatelů spojených s diabetem. „V průměru jsme při režimu dvou jídel denně zaznamenali úbytek na váze o 1,4 kg a úbytek v obvodu pasu o 4 cm vyšší než při režimu šesti menších jídel denně,“ dodává přednostka Centra diabetologie IKEM a předsedkyně České diabetologické společnosti, prof. MUDr. Terezie Pelikánová, DrSc., která studii vedla.

Výzkum bude pokračovat

Nové léčebné strategie bude ale potřeba ještě dále zkoumat. V dietní léčbě diabetu by se kromě snížení denního příjmu kalorií a složení stravy měly vzít v úvahu také frekvence a načasování jídel.

Zdroj: Diabetologia, doi: 10.1007/s00125-014-3253-5

Čtěte také: Nový výzkum slibuje inzulín v pilulkách

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.