Zázraky se dějí i v medicíně, konstatují v IKEM

Pětatřicetiletému pacientovi napojenému na umělé srdce a čekajícímu na transplantaci se jeho vlastní srdce nečekaně uzdravilo.

Nyní pětatřicetiletý kuchař Tomáš Písečný před třemi lety náhle zkolaboval při návratu z dovolené. Projevila se u něj dilatační kardiomyopatie. A následná vyšetření ukázala, že pacient ke všemu ještě trpí i Hodgkinovým lymfomem.

Onkologická léčba jen díky pumpě

Situace pacienta byla komplikovaná: Hodgkinův lymfom se léčí chemoterapií a radioterapií, jenže obojí je vysoce kardiotoxické. „Z tohoto důvodu onkologové pacienta původně striktně odmítli,“ konstatuje zástupce přednosty Kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze MUDr. Ivan Netuka, Ph.D.

Tamní kardiologové mu tedy do těla implantovali srdeční pumpu – mechanickou srdeční podporu HeartMate II, která umožňuje volný pohyb pacienta. Díky ní mohl chemoterapii i radioterapii úspěšně absolvovat.

„Vůbec poprvé jsme tak v IKEM využili srdeční pumpu k tomu, aby pacientovi pomohla zvládnout i jinou závažnou chorobu,“ říká MUDr. Netuka.

Místo transplantace samovolné uzdravení

Léčba lymfomu byla úspěšná. Nicméně pacienta, odkázaného na mechanickou srdeční podporu, měla ještě čekat náročná operace – transplantace srdce, až se pro něj najde vhodný dárce.

Pak se však stalo něco, pro co i překvapení odborníci z IKEM opatrně používají slovo „zázrak“: pacientovo srdce začalo fungovat téměř normálně.

A tak se lékaři po mnoha konzultacích mohli rozhodnout pro celosvětově výjimečný zákrok. Pumpu z pacienta zase odstranili. Do místa, kde byla napojená na srdce, umístili do zbylého otvoru ucpávku o průměru 20 mm a délce 30 mm. Ta je vytvořena z titanu se speciální povrchovou úpravou, která podporuje vhojení do srdce, protože zřejmě zůstane v pacientovi po celý jeho další život.

Ucpávka je na rentgenovém snímku z IKEM (dá se rozkliknout) dobře vidět pod dvěma nalepovacími elektrodami EKG; je umístěna v hrotu levé komory v místě původní vtokové kanyly čerpadla.

Jak vysvětlit zázrak?

Proč se pacientovo srdce uzdravilo? Lékaři z Kardiocentra IKEM pochopitelně nezůstávají u konstatování, že „zázraky se občas dějí“.

„Pacientovu srdci jsme samozřejmě výrazně pomohli dvěma způsoby: čerpadlo převzalo přečerpávací funkci, a tak srdci odlehčilo. Zároveň jsme začali podávat medikaci na léčbu srdečního selhání, která napomáhá zpětné remodelaci srdce,“ zamýšlí se Ivan Netuka.

A doplňuje: „Nejpodstatnější ale podle mého názoru byla‎ primární příčina srdečního selhání. Jedná se pouze o hypotézu, ale předpokládáme, že se mohlo jednat o nějaký doposud ne dobře popsaný typ interakce s Hodgkinovým lymfomem, který do krve vylučuje určité působky, jež mohou negativně ovlivňovat srdce. Jinými slovy, domnívám se, že se mohlo jednat o dva projevy jednoho onemocnění, Hodgkinova lymfomu. Tím, že byl onkology vyléčen, se otevřela cesta pro odeznění i srdečního postižení. Implantované čerpadlo poskytlo dostatečný časový rámec k zotavení srdce. Tedy svým způsobem to byl zázrak, stejně jako bylo za zázrak kdysi považováno zatmění Slunce. U našeho případu teď máme více otazníků než odpovědi, protože jsme do mechanismu interakce srdce s tímto typem nádorů ještě nepronikli.“

Případ budou v IKEM dál zkoumat, aby jej dokázali vědecky objasnit.

Čtěte také: Umělé srdce zvyšuje šance na přežití

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.