IKEM má nové výzkumné pracoviště za téměř 100 milionů korun

Pavilon „Elipsa“ má přispět k výzkumu kardiovaskulárních chorob, transplantací, diabetu a poruch metabolismu.

Nová budova Centra experimentální medicíny IKEM, zvaná „Elipsa“ (oficiálně ovšem Z7), nabízí vědcům a lékařům téměř 880 m2 nových laboratoří a dalších 1 270 m2 zázemí.

Ušetřených 38 milionů

Její výstavba trvala 18 měsíců a Institut klinické a experimentální medicíny v Praze za ni zaplatil necelých 98 milionů korun včetně DPH, vše z vlastních peněz.

„Samotná stavba stála IKEM 88 a půl milionu korun, vybavení necelých deset milionů. Díky ekonomické situaci a poklesu cen ve stavebnictví jsme dokázali cenu na začátku zásadně stlačit ve veřejné soutěži a následně ji udržet i v průběhu stavby. Dle projektové dokumentace jsme původně počítali se 136 milióny korun včetně DPH,“ řekl Ing. Michal Stiborek, MBA, náměstek pro ekonomiku a provoz.

Výzkum i na potkanech

Součástí centra bude zvěřinec se stovkami potkanů, na nichž bude výzkum rovněž probíhat.

„Výsledky budou používány pro účinnější prevenci a léčbu v oblasti chorob krevního oběhu, metabolických poruch spojených s diabetem i pro další zlepšení transplantačního programu v rámci IKEM,“ uvedl přednosta Centra experimentální medicíny IKEM prof. MUDr. Luděk Červenka, CSc., MBA.

Nízkoenergetická budova

Budova „Elipsy“ byla navržena jako nízkoenergetická, díky tomu šetří i náklady na provoz.

Nenajdete zde například jiné osvětlení než diody LED, které spotřebují o dvě třetiny méně energie, než kdyby se svítilo klasickými panely. „Úspor na vytápění budovy jsme pak dosáhli díky rekuperačním jednotkám v suterénu,“ vysvětluje Ing. arch. Petr Neřold ze Studia A91, který se na projektu podílel.

Čtěte také: Otec zachránil půlročního syna – daroval mu část svých jater

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.