VZP: Registraci ani ošetření nejde podmiňovat sponzorským darem

Rovněž přijetí poplatku za nadstandard, například v gynekologických ambulancích, má přesná pravidla.

V odpovědi na svou pravidelnou otázku týdne připomíná Všeobecná zdravotní pojišťovna, že registraci u gynekologa nebo jiného poskytovatele zdravotních služeb nelze podmiňovat poskytnutím sponzorského daru. A totéž platí pro poskytnutí ošetření.

Takové jednání by mělo charakter hrubého porušení smluvního vztahu, varuje VZP. A zdůrazňuje, že si nemůže sponzorský dar vynucovat. V pořádku jsou pouze ty sponzorské dary, které žena poskytne skutečně na bázi dobrovolnosti.

Nezapomeňte na pokladní doklad

Podobně jako sponzorské dary se v gynekologických ambulancích vyskytuje placení „poplatku za nadstandard“, většinou ročního. U toho však VZP konstatuje, že bývá konkrétně zkalkulovaný, lékař mívá ceník nadstandardních služeb vyvěšený v čekárně.

Žena za zaplacenou částku musí obdržet pokladní doklad, ze kterého je patrna nejen její výše, ale především důvod, proč byla hotovost požadována.

I v tomto případě pojišťovna připomíná, že pokud by tomu tak nebylo a lékař by touto formou vybíral finanční částky za léčebnou péči hrazenou zdravotní pojišťovnou, porušoval by tím ustanovení smlouvy o poskytování zdravotní péče a její následné úhradě, kterou s pojišťovnou uzavřel.

VZP v takovém případě vyzývá, aby se pacientka obrátila se žádostí o přešetření tohoto jednání na svou zdravotní pojišťovnu.

Podrobnější informace najdete na webu VZP zde.

Čtěte také: Je láhev daná z vděčnosti lékaři úplatkem?

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.