V Brně zkoumají, jak mohou nanočástice selenu nahradit antibiotika

Svým působením a vlastnostmi předčí doposud používané antibiotické látky.

 

 

 

 

 

 

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně objevili unikátní vlastnosti nových nanočástic selenu jako účinné alternativy antibiotik, která postupně přestávají fungovat.

Selen předčil stříbro

Rozměry těchto částic se měří v nanometrech – miliardtinách metru. Dokážou však rychle ničit bakterie. Poradí si také s nebezpečným zlatým stafylokokem a působí i tam, kde už běžná antibiotika nezabírají.

„Testovali jsme nanočástice stříbra a selenu. Testy nám ukázaly, že tyto kovy ve formě nanočástic zabíjejí zlatého stafylokoka, ale zároveň nepředstavují nebezpečí pro lidské tělo. Selenové nanočástice přitom předčily ty stříbrné, proto jsme se rozhodli vydat touto cestou,“ konstatuje René Kizek, vedoucí výzkumné skupiny z Ústavu chemie a biochemie Mendelovy univerzity a Středoevropského technologického institutu (CEITEC).

Ukážou pokusy v příštích letech

V současné době brněnští vědci hledají způsob, jak nanočástice uchytit a fixovat na nejrůznějších látkách a materiálech, jako jsou obvazy, gely ale i podlahové krytiny či obklady stěn. Ty mohou sloužit například v nemocnicích nebo laboratořích jako účinná ochrana proti nežádoucím bakteriím.

Selenové nanočástice mohou být využívány také pro antimikrobiální ošetření chirurgických nástrojů.

K zavedení selenových nanočástic jako alternativy antibiotik musí však ještě proběhnout klinické zkoušky, které budou trvat několik let. Ty teprve ukážou, zda se selenové nanočástice uplatní i v běžné lékařské praxi.

O svých poznatcích vědci před časem informovali na 5. kongresu Federace evropských mikrobiologických organizací v Lipsku a nyní o nich připravují odborný článek.

Čtěte také:

Brněnští vědci navrhují nový způsob přenosu léků do nádorové buňky

Největší zdravotní problém 21. století: rostoucí rezistence patogenů

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.