Český software pro záchranu schizofreniků se osvědčil v Japonsku

Oproti tomu v České republice jej zdravotní pojišťovny ani ministerstvo zdravotnictví nepřijaly.

Unikátní, v Česku vytvořenou metodu, která umožňuje na dálku zjistit, že se u psychiatrického pacienta, zejména schizofrebika, blíží relaps, úspěšně vyzkoušela čtyři univerzitní pracoviště v Japonsku – badatelé to popsali v žurnálu Schizophrenia Research.

Hlášení na dálku

Metodu vyvinuli odborníci z Národního ústavu duševního zdraví společně s katedrou kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Její podstatou je, že nemocný a jeho příbuzný dostanou každý týden na svůj mobilní telefon dotazník. V něm během dvou minut vyplní, zda se v deseti sledovaných parametrech stav pacienta zhoršil a odpověď odešlou jako jednoduchou SMS s deseti čísly. Matematický algoritmus pak z vývoje těchto údajů určí, zda se neblíží prudké zhoršení zdravotního stavu.

Relaps se dá předpovědět až s dvouměsíčním předstihem, a je tedy čas přechodně zvýšit dávky léků a zabránit mu.

Podstatné snížení hospitalizací

Tuto metodu, nazvanou ITAREPS (Information Technology Aided Relapse Prevention Programme in Schizophrenia), vyzkoušeli japonští výzkumníci ve městě Čiba, kde byla zrušena nemocnice s velkým psychiatrickým oddělením.

„Bylo tedy nutné hledat alternativu pro velké množství pacientů, kteří museli být při zhoršení stavu hospitalizováni ve 100 km vzdáleném nemocnici,“ vysvětluje jeden z autorů metody MUDr. Filip Španiel, Ph.D., z Národního ústavu duševního zdraví.

Japonští výzkumníci nyní popsali podstatné snížení hospitalizací: ve vzorku 22 pacientů v programu ITAREPS zaznamenali během roku pouze dvě hospitalizace (s obvyklou délkou 19 dnů), zatímco u kontrolního vzorku 23 pacientů osm hospitalizací (s obvyklou délkou pobytu v nemocnici 89 dnů).

Doma není nikdo prorokem

V Japonsku si tedy metodu chválí. V Česku propočty ukazují, že by mohla ušetřit 300 milionů korun. Ale neušetří.

Zdravotní pojišťovny systém nefinancují, vypadl i z návrhu sazebníku připravovaného ministerstvem zdravotnictví na rok 2014. Národní ústav duševního zdraví už na jeho provozování nemá peníze.

Možná se bude rozvíjet v Japonsku.

Zdroj: Schizophrenia Research, doi: 10.1016/j.schres.2013.08.007

Více informací o systému ITAREPS najdete zde.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.