Operace za pomoci počítače v brýlích

Technologie Google Glass přináší možnost spolupráce lékařů na dálku i informace zobrazené v brýlích. Podívejte se na dvě videa.

Google Glass je technologie vyvíjená společností Google; je to vlastně malinký počítač, jehož displej je umístěn v brýlích, které jsou vybaveny také malou kamerou.

Tuto technologii zkušebně využili američtí lékaři při operaci ramene.

Operaci prováděl doktor Brent Ponce v nemocnici v Birminghamu v americkém státě Alabama. Z Atlanty v sousedním státě Georgia mu radil doktor Phani Dantulari.

Operatér Ponce měl na nose brýle Google Glass, které přenášely přesně to, co viděl, na počítačovou obrazovku k jeho rádci doktoru Dantularimu. A ten s ním mohl nejenom mluvit a dávat mu doporučení, ale také mu ukazoval rukou či nástrojem, co a kde přesně by měl operatér právě udělat: ruka se promítla na displej brýlí operatéra, který viděl, kam jeho rádce ukazoval.

Propojení umožnila ještě další softwarová technologie nazvaná VIPAAR.

Pomoc od vzdáleného odborníka

Lékaři si pochvalovali, že tento způsob propojení umožňuje spojení operatéra s jeho rádcem mnohem lépe než třeba videokonference. Zkušený lékař, který už má určité operace v malíčku, může na vzdálenost i tisíců kilometrů sledovat zákrok prováděný méně zkušeným kolegou, hlasem mu radit a současně mu přímo „v těle“ pacienta ukazovat, jak má postupovat dál.

Metoda by také mohla sloužit k výuce mladých lékařů přímo v praxi školitelem ze vzdáleného místa.

Další informace (v angličtině) si můžete přečíst na webu Alabamské univerzity zde. Tam také najdete hned nahoře první názorné video.

Displej přímo v brýlích

Jiné využití technologie Google Glass, zatím v teoretické koncepci, společně představily také společnosti Philips a Accenture.

V tomto případě se lékaři na displeji v brýlích (na snímku) objevují informace o pacientovi, aby se s nimi mohl pohotově a kdekoli seznámit. V brýlích při zákroku také vidí okamžitá data o pacientových vitálních funkcích, aniž by se od něj musel odvracet a dívat se na monitor někam jinam.

Počítač v brýlích lékař ovládá hlasem.

Druhé video můžete vidět zde.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.