Práce na počítači nezhorší dioptrie, ale oči stejně unaví

Několik tipů, jak očím před monitorem ulevit.

Následující informace pocházejí od pracovníků sítě očních klinik Gemini.

Dlouhá práce na počítači nepřispívá ke zvyšování dioptrií. Oko je ale kvůli pohledu stejným směrem a na stejnou vzdálenost unavené a vysílené. Studie uvádějí, že na únavu očí si stěžuje až 90 procent lidí pracujících s počítačem.

„Potíže s očima se objevují většinou až po několika hodinách u počítače. V klimatizované místnosti či u nositelů kontaktních čoček se tyto potíže dostavují dříve,“ uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Pozor na okolní světlo

K práci využívá počítač kolem 60 procent Čechů. Nejčastěji si stěžují na slzení, zarudnutí nebo pálení očí, únavu či bolesti hlavy. Únavu a osychání očí velmi často způsobuje nesprávné světlo v místnosti, kde je počítač umístěn.

„Ve většině kanceláří jsou zářivky, které vyzařují příliš ostré světlo, což způsobuje podráždění očí. Velkou roli hraje také umístění počítače. Postavit ho proti oknu není vhodné, světlo zvenčí totiž člověku svítí přímo do očí a znesnadňuje mu viditelnost na obrazovce. Člověk pak na monitor více ostří, což způsobuje rychlejší únavu zraku.

Důležitá je také poloha klávesnice, která by měla být v rovině s monitorem, aby člověk nemusel natáčet hlavu tam a zpět při pohledu z klávesnice na monitor a opačně,“ doporučil Pavel Stodůlka.

Doporučené mrkání a cviky

Pro zdraví očí je velmi důležité pravidelné mrkání, které povrch oka zvlhčuje a předchází tak jeho podráždění.

„Při sledování monitoru je přirozené, že člověk při soustředění na danou činnost mrká asi pětkrát méně než normálně. Tím ale povrch oka velmi trpí, protože nedochází k potřebnému zvlhčení slzami. Syndrom suchých očí způsobuje osychání rohovky. Je proto nutné oči každých dvacet minut promrkat,“ doporučila Markéta Formánková, oční lékařka kliniky Gemini.

Unaveným očím pomohou jednoduché cviky. „Je dobré dělat si častější přestávky a očím ulevovat nejlépe pohledem z okna do dálky anebo jejich zavřením na 10 až 20 sekund. Dále je vhodné po chvílích oči procvičovat a ulevit jim od neustálého zaostřování nablízko. Pomoci může několikasekundový pohled do dálky a zpět do blízka. Očím také pomohou opakované pohledy nahoru a dolů. Pokud jsou potíže s očima urputnější, lze vyzkoušet některé z mnoha druhů takzvaných umělých slz, které slouží ke zvlhčení povrchu oka,“ popsal Pavel Stodůlka.

Čtěte také: Krátkozrakosti, dalekozrakosti či astigmatismu se dá zbavit za pár minut

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.