Středomořská strava působí proti „špatnému“ genu

Obří studie vydala další poznatek: jídlo potlačuje projevy genu, jenž jinak přispívá ke vzniku diabetu 2. typu a k mozkové mrtvici.

Klub doktora Vlacha si již všímal fenoménu středomořské stravy, která je založena na velkém množství ovoce, zeleniny, cibule, česneku, oliv a olivového oleje, ryb, luštěnin, ořechů a je také doprovázena vínem podávaným k jídlu.

Už jsme zaznamenali, že velká studie ve Španělsku potvrdila, že tento jídelníček o třetinu snížil výskyt kardiovaskulárních onemocnění. (O tom čtěte: Francouzský paradox potvrzen – ve Španělsku.)

Riziko na třetině

Další zpracování dat z téhož výzkumu, do nějž bylo po dobu téměř pěti let zapojeno víc než sedm tisíc lidí, ukázalo ještě víc.

Výzkumníci si všímali jednoho genu (TCF7L2), který hraje roli v metabolismu glukózy a jehož určitá varianta zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu a následně mozkové mrtvice. Platí to zejména u nositelů dvou kopií této genové varianty.

Ukázalo se, že i takovýmto vysoce rizikovým účastníkům studie, pokud jedli středomořskou stravu, se riziko onemocnění snížilo na třetinu oproti kontrolní skupině.

Španělská data budou výzkumníci dál zkoumat, třeba přijdou ještě na něco dalšího povzbudivého.

Zdroj: Diabetes Care, doi: 10.2337/dc13-0955 

Čtěte také: Čtyři prvky v životosprávě, jež nejvíc snižují úmrtnost na nemoci srdce

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.