Propíchnutí srdeční přepážky léčí srdce

V pražské Nemocnici Na Homolce využívají zcela unikátní metodu léčby diastolického srdečního selhání.

Kardiologové většinou nežádoucí dírku v srdci zacelují. Avšak v tomto případě, kdy se srdce nedokáže kvůli chorobné ztrátě pružnosti pořádně roztáhnout a naplnit krví, může naopak otvor o správné velikosti pacientovi pomoci. Zákrok se provádí v lokální anestezii, bez chirurgického otevření hrudníku a trvá 15 až 20 minut.

Pátý na světě

Nová metoda se v současné době ověřuje v rámci mezinárodní studie v Nemocnici Na Homolce v Praze. Zákrok zde 6. dubna podstoupil jako pátý na světě pětapadesátiletý muž. Jeho zdravotní stav se poté výrazně zlepšil.

Při využití nové metody se zavede skrz cévy pomocí katetru do srdce jehla a propíchne se jí do přepážky srdečních síní malý otvor, který se vyztuží kovovým stentem. Ten tak umožňuje odtok části přebytečné krve z levé do pravé síně.

Po prvních zkušenostech se ukazuje, že se pravá srdeční síň s tímto menším nadbytkem krve velmi dobře vyrovná, zatímco levé srdeční síni se odtokem krve výrazně uleví.

Technologii vyvinula americká společnost DC Devices.

Dva typy selhání

Srdeční selhání je dvojího typu – systolické a diastolické. Při systolickém selhání se srdce nedokáže pořádně stáhnout, a tedy vypudit dostatek krve do oběhu. V případě diastolického selhání se naopak kvůli přílišné tuhosti nedokáže pořádně roztáhnout a naplnit krví. Hlavním příznakem obou typů onemocnění je dušnost při námaze a v pozdějším stádiu i v klidu.

Nová metoda by měla pomáhat při diastolickém selhání, kdy v důsledku omezené roztažitelnosti a zhoršené poddajnosti stěny levé komory dochází k zatížení levé síně velkým objemem a vysokým tlakem. Dosavadní léčba je omezená jen na léky pro odvodnění a snížení krevního tlaku.

Nová metoda, pokud se osvědčí i při dalších operacích, by mohla v budoucnu pomáhat tisícům českých pacientů.

Více informací o tomto zákroku najdete zde a o srdečním selhání zde.

Čtěte také: První na světě: nová operace chlopně na Homolce

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.