Rozbor splašků v kanalizaci prozradí, kolik léků se skutečně využilo

Metoda vyzkoušená na Tamiflu ukázala, že za pandemie jen 45 až 65 procent lidí užívalo léky, které dostali.

Nový postup při zjišťování, jak efektivně jsou využívány léky, představili britští vědci spolupracující se švédskými univerzitami a také s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích.

Co proteklo záchodem

Jak badatelé nyní informovali v odborném tisku, v době chřipkové pandemie v roce 2009 dělali analýzy odpadních vod ve dvou britských městech o velikosti 6 tisíc obyvatel a 208 tisíc obyvatel.

Soustředili se na Tamiflu (oseltamivir), přesněji na jeho aktivní složku ovlivněnou průchodem zažívacím traktem. Ta se liší od chemického složení nepoužitého léku, pokud by byl rovnou spláchnutý do záchodu.

Polovina peněz vyhozena zbytečně

Jejich rozbory ukázaly, že jen 45 až 65 procent předepsaných a vydaných tablet skutečně prošlo zažívacím traktem lidí. Ostatní léky, tedy vlastně polovinu vydaného počtu, lidé neužívali.

Jen v Británii to odpovídá lékům v ceně 7,8 milionu liber (240 milionů korun) z daňových peněz, které takto přišly vniveč.

Nový rafinovaný postup

Faktem je, že v té době bylo užívání antivirových léků (a také chřipkové očkování) pod palbou „všeznalých expertů“ zejména na sociálních sítích, takže výsledky výzkumu nemusí být všeobecně platné. Při případné další velké epidemii by mohly být lepší.

Přinejmenším však vědci našli nový a objektivní způsob jak poznat, které léky lidé skutečně užívají. Autoři studie navrhují, aby se jejich metoda používala jako zdroj informací pro efektivnější zacházení s medikamenty, kterých v případě velkých epidemií nikdy nebude dost pro všechny.

Hedání narkotik v Česku

Mimochodem, rozbor splašků v kanalizaci se v dubnu začal používat v České republice k získání informací o tom, kolik a jakých drog se u nás užívá. Analýzy vzorků z Prahy i dalších měst dělá Výzkumný ústav vodohospodářský TGM a výsledky by měly být známy koncem roku.

V tomto případě se rozbory soustřeďují na hledání stop po kokainu, heroinu, pervitinu a dalších látkách. Úřady by se takto mohly vcelku rychle, byť samozřejmě anonymně, dozvědět, jaké drogy jsou aktuálně na trhu a kolik asi lidí je v akčním radiu příslušné čistírny odpadních vod užívá.

Zdroj: PLoS ONE, doi: 10.1371/journal.pone.0060221

Čtěte také: Čtyři z deseti Čechů zapomenou na přeočkování

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.