Lékaři ve Vítkovické nemocnici používají místo vzduchu vodu a oxid uhličitý.
Stručnou verzi tohoto textu najdete zde.
Běžně lékaři při kolonoskopii roztahují střevo pacienta pomocí vzduchu. Gastroenterologové Vítkovické nemocnice ze skupiny AGEL však používají místo vzduchu kombinaci vody a oxidu uhličitého. A nyní svou metodu zase vylepšili.
Teplá voda
Kromě toho, že díky tomuto postupu pacienti pociťují během vyšetření a často i 24 hodiny poté menší bolesti i daleko slabší pocity nadýmání, vede nový způsob vyšetření k zlepšení záchytu polypů tlustého střeva.
Vítkovičtí lékaři proto začali využívat techniku vodní imerze, při níž se tlusté střevo rozepíná za pomoci teplé vody o teplotě 37 stupňů Celsia.
„Jako první na světě jsme studovali kombinaci techniky vodní imerze při zavádění kolonoskopu a nafukování střeva oxidem uhličitým při vytahování kolonoskopu. Jednoznačně jsme prokázali, že kombinace těchto metod významně zvyšuje komfort pacientů během kolonoskopie a až 24 hodin po ní,“ přibližuje metodu Přemysl Falt, lékař Centra péče o zažívací trakt.
Výsledky této práce publikoval European Journal of Gastroenterology and Hepatology (doi: 10.1097/MEG.0b013e3283543f16).
Jde to i při pokojové teplotě
Vzhledem k tomu, že vodu používanou při vodní imerzi je nutno udržovat při teplotě 37 °C, je tato metoda nejen technicky náročná, ale také finančně nákladná.
„Proto jsme provedli další studii srovnávající vodní imerzi s použitím vody o pokojové teplotě 20 až 24 °C s použitím vody o teplotě 37 °C. Podařilo se nám prokázat, že s vodou pokojové teploty lze dosáhnout identických výsledků, což by mohlo umožnit rozšíření techniky vodní imerze v běžné endoskopické praxi,“ popisuje Přemysl Falt.
O novinku projevili zájem specialisté z USA. Výsledky svého bádání bude doktor Falt přednášet na květnovém setkání odborníků Digestive Disease Week v Orlandu na Floridě.