Brněnští vědci navrhují nový způsob přenosu léků do nádorové buňky

Při zatím ověřovaném postupu vyvinutém na Mendelově univerzitě toxické látky nezasahují zdravé orgány.

Badatelé využívají uměle vytvořený protein, který dokáže ve své dutině vázat molekuly léčiv, a cíleně tak dopravit lék k postižené tkáni.

V Ústavu chemie a biochemie Mendelovy univerzity se jim podařilo odstraněním atomů železa z  feritinu získat protein apoferitin, který svou strukturou vytváří „klec“ umožňující vázat molekuly. Takto vzniklá dutina může být využita pro úschovu dalších iontů nebo molekul. Kromě toho lze modifikovat i povrch apoferitinu.

Testy ještě čekají

Nyní je výzkum využití apoferitinu při léčbě nádorových onemocnění ve fázi přípravy praktických experimentů. Pro následné klinické zkoušky bude Mendelova univerzita hledat vhodného partnera.

V této chvíli tedy ještě není jasné, zda se metoda dokáže uplatnit v klinické praxi.

Její aplikace by však v takovém případě měla být jednoduchá. „Předpokládáme klasické injekční podání pravděpodobně s vazbou na magnetizovatelnou mikročástici. Transport probíhá krevním řečištěm – jde o přirozenou molekulu těla. Kromě toho je apoferitin vybaven specifickými molekulami pro cílenou vazbu k danému typu nádorové buňky. V místě vazby se pak díky změně prostředí uvolní cytostatikum do okolí,“ vysvětluje prof. Ing. René Kizek, PhD. (na snímku), který se na výzkumu podílí.

Čtěte také:
Kellnerovi poskytli 15 milionů na výzkum vzniku metastáz
Liga proti rakovině dala osm milionů na onkologické programy

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.