Na lécích proti HIV se dá ušetřit, ale je to rizikovější pro pacienty

Případná změna zřejmě zatím neovlivní peníze, které za licence dostává česká věda.

 Základním předepisovaným prostředkem proti HIV je v USA Atripla – značkový lék tvořený spojením tří jiných léčivých látek. Z českého pohledu je nejzajímavější jedna složka – tenofovir (s obchodním názvem Viread). To je lék, jenž pochází z laboratoře profesora Antonína Holého (více o něm čtěte zde) v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd a který v licenci vyrábí americká společnost Gilead Sciences.

Patentová ochrana tenofoviru končí v roce 2017. Do té doby bude český ústav získávat licenční poplatky za jeho výrobu. V roce 2011 ústav získal za licenční poplatky z léků, mezi nimiž hrají antivirotika prim, 1,4 miliardy korun před zdaněním.

Generika k dispozici

Kombinovaný lék Atripla se pak ještě skládá ze dvou dalších složek, jimž však končí patentová ochrana už nyní. Látka emtricitabine (obchodně Emtriva) se dá nahradit lékem s velmi podobným účinkem zvaným lamivudine, jehož generická obdoba se do prodeje dostala v lednu. A generická verze druhé látky efavirenz (Sustiva) se na trhu očekává v nejbližší době.

Vědci z Massachusettské všeobecné nemocnice v Bostonu už spočítali, že pokud by se značková Atripla nahradila současným užíváním dvou generických a jen jednoho značkového léku („českého“ Vireadu), ušetřila by se v USA na léčení nemocných ročně téměř jedna miliarda dolarů z celkem devíti miliard, které se v USA na HIV za rok vydávají.

Návrat k lékovému „koktejlu“?

Na druhou stranu by se však podle týchž propočtů zhoršila účinnost léčby. Výhodou Atriply je, že jde o jedinou pilulku užívanou denně. Na ni pacient tak snadno nezapomene ani si ji nepoplete, jako se to stávalo v době brždění HIV celými „koktejly“ léků.

Pokud by se tedy léčba vrátila k podávání tří různých léků, zdravotnické systémy by ušetřily, ale výsledná kvalita léčby by se zhoršila, konstatují výzkumníci.

Zdroj: Annals of Internal Medicine, 15.1.2013;158(2):84-92

Čtěte také: V Česku narůstá počet pacientů s HIV

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.