České „Nobelovy ceny“ dostali letos hlavně lékaři

Ocenění Česká hlava získali Pavel Klener, Jan Pirk či Ervín Adam.

Projekt na podporu vědecké a technické inteligence Česká hlava rozdal nová ocenění doprovázená finančními odměnami v celkové výši dva miliony korun. Tentokrát mezi oceněnými převažovali lékaři.

Hlavní cenu si odnesl profesor Pavel Klener, průkopník chemoterapie zhoubných nádorů a profesor 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. V minulosti vedl několik lékařských ústavů, naposledy Ústav hematologie a krevní transfúze. Na Univerzitě Karlově byl prorektorem pro vědecký výzkum. Hned po listopadu 1989 byl do prvních voleb ministrem zdravotnictví.

Další cenu za prosazování nových postupů při hledání mechanické náhrady lidského srdce získal Jan Pirk, kardiochirurg z Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze.

Ocenění určené Čechům žijícím v zahraničí bylo uděleno Ervínu Adamovi, který stál za celosvětovým programem léčby dětské obrny. V roce 1968 odešel do zahraničí a stal se profesorem medicíny na Baylorově univerzitě v americkém Texasu. Zařadil se mezi nejvýznamnější světové badatele ve výzkumu způsobů, jakými dokážou viry vyvolávat lidské zhoubné nádory.

Cena pro firmu

Rovněž cena, která je určena technologické firmě, byla udělena za medicínský výrobek. Společnost ELLA-CS z Hradce Králové, výrobce zdravotnických prostředků, si ocenění získala za kovový samoexpandibilní jícnový stent určený k zastavení akutního krvácení z jícnových varixů.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.